ΟΑΕΕ οϊμέ

Posted by Katerina | Posted in , , , | Posted on 9.3.10

Φωτογραφία: Neubie


Μόλις έλαβα την ειδοποίηση του ΟΑΕΕ για την καταβολή των εισφορών του 1ου διμήνου του 2010. Κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό όταν είδα το ποσό. Από τα 390,94 ευρώ που πλήρωνα μέχρι χτες καλούμαι πλέον να πληρώνω 514,68 ευρώ το δίμηνο. Η ειδοποίηση περιέχει κι ένα μήνυμα προς τους ασφαλισμένους που αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του Οργανισμού, από την 1η του έτους μετατάσσονται σε ανώτερη υποχρεωτική κατηγορία όσοι συμπλήρωσαν 3 χρόνια παραμονής στην κατηγορία τους». Όπερ σημαίνει ότι ανέβηκα κατηγορία. Συν 123,74 ευρώ το δίμηνο. Προς τι; Μήπως έχω καμιά φοβερή ιατρική περίθαλψη; Μήπως αισθάνομαι καμιά βεβαιότητα για τη σύνταξη που θα μου δώσει το συγκεκριμένο ταμείο; Θα μου πεις, με τα νέα όρια ηλικίας δεν υπάρχει λόγος να σκάει κανείς. Δεν θα προλάβουμε να συνταξιοδοτηθούμε. Θα έχουμε πέσει όλοι ξεροί μέχρι τότε.

Προχτές έβλεπα στις ειδήσεις ότι ο ΟΑΕΕ καταρρέει και ότι έχει να πληρώσει τις συντάξεις μέχρι τον Ιούλιο. Από εκεί και μετά το χάος. Λέγανε ότι η εισφοροδιαφυγή έχει χτυπήσει κόκκινο και ξεπερνά τα 3 δις ευρώ μόνο στον ΟΑΕΕ. Διαβάζω στο Έθνος ότι 250.000 μικρομεσαίοι έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ. αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό. Μόνοι τους αποφασίσανε μια ωραία πρωία ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες; Είπαν «δεν βαριέσαι» και τα παράτησαν; Λες και δεν θα τους κυνηγήσει δικαστικά το ελληνικό κράτος. Λες και δεν θα τους τα πάρει διπλά και τρίδιπλα κάποια στιγμή. Ήδη έχει αρχίσει «σαφάρι» είσπραξης καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών από το υπουργείο Εργασίας και οι κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν θα φτάσουν μέχρι κατάσχεση της περιουσίας τους.

Μέσα σ’ όλα αυτά αναφέρουν και το ανέκδοτο του μέτρου των δανείων με ευνοϊκούς όρους από το ΤΕΜΠΜΕ για την εξόφληση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και λέω «ανέκδοτο» διότι το θεωρώ κοροϊδία πρώτα να σε αναγκάζουν να μην καταβάλεις τα οφειλόμενα με συνεχείς αυξήσεις (π.χ. προς τα επάνω αναπροσαρμογή του ποσού των εισφορών του ΟΑΕΕ τόσο μέσα στο 2009 όσο και μέσα στο 2010), με την κατάργηση της απαλλαγής από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων κι έπειτα να σου σερβίρουν τη λύση του δανείου ως κοινωνικό μέτρο, όταν ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι να σε μετατρέπουν σε δέσμιο της κάθε τράπεζας με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους.

Ξεχνούν ότι υπάρχουν κρυφομισθωτοί μεταφραστές, οι οποίοι (εξ)αναγκάζονται να βγάλουν μπλοκάκι, να κόβουν απόδειξη κάθε μήνα κι έπειτα να περιμένουν πότε θα θυμηθούν οι εργοδότες τους να τους πληρώσουν τις τρεις κι εξήντα μεικτά που τους δίνουν με αποτέλεσμα να πληρώνουν ΦΠΑ και εισφορές ΟΑΕΕ από την άδεια τσέπη τους. Ξεχνούν ότι υπάρχει η κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών μεταφραστών, οι οποίοι εργάζονται για μεταφραστικές επιχειρήσεις κι εκδοτικούς οίκους που πληρώνουν μεν πενταροδεκάρες με καθυστέρηση πολλών μηνών, απαιτούν όμως αψεγάδιαστη ποιότητα και ταχύτητα στην παράδοση του εκάστοτε έργου. Μια φορά, πριν χρόνια, τόλμησα να πω στον υπεύθυνο μιας επιχείρησης που διατεινόταν ότι βιάζομαι να πληρωθώ (δύο μήνες μετά από την παράδοση του έργου) ότι την επόμενη φορά θα του έστελνα τα μεταφρασμένα κείμενα όποτε με βόλευε κι αν μου ζητούσε το λόγο θα του έλεγα ότι βιάζεται να εξυπηρετηθεί. Τα λεφτά μου τα πήρα, αλλά περιττό να αναφέρω ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν επικοινώνησε ξανά μαζί μου. Πολλοί συνάδελφοι φοβούνται ακριβώς αυτό και δεν μιλούν. Υπομένουν. Ο ΟΑΕΕ όμως δεν περιμένει. Θέλει τις -παραφουσκωμένες- εισφορές του. Κι αν τολμάτε μην του τις δίνετε.

Share/Save/Bookmark
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License

Comments (2)

Πόσο σε καταλαβαίνω...Πόσο!!! Το ίδιο ακριβώς ένιωσα και εγώ...Άντε να δούμε που θα τα βρω...! Βοήθεια μας...τι να πω...νιώθω τόσο έντονο τον θυμό μερικές φορές...που όσο το καταπνίγω...νιώθω δεν θα αντέξω...αν είναι και άλλοι σαν και εμένα...θα έχουμε πρόβλημα!!!

με φιλικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Χ

Ίσως θα ήταν καλό να εκφράσεις ελεύθερα αυτόν το θυμό. Να τον εκφράσουμε όλοι μας δηλαδή. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν θα τους περάσει έτσι εύκολα.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, εννοείται!